Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
 



Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 01-30-2024, 09:40 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jul 2023
Posts: 4
Default 2006 x189fbr water heater

Hi everyone. We are having problem with water heater. When we got it home after buying it last summer we tried it and it heated water on gas ( electric no go). But hot water out of all faucets is brown rusty. Cold fine. I drained and blasted out tank with water multiple times. Just clear. Run hot rusty again. Any ideas??? Tank pooched? Kinda sucks no hot water for dishes and cant shower
__________________

Caesar@100 is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2024, 07:05 AM   #2
Site Team
 
Join Date: Oct 2009
Location: Arizona
Posts: 1,287
Default

Might be time to replace the anode. It's function is to prevent rusting.
__________________

__________________
2011 Chevy Silverado Crew Cab 4X4
2009 210 WBS
Prodigy P3
LJAZ is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2024, 07:07 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Jul 2023
Posts: 4
Default

I took rod out it was barely worn. Replaced it. Still have this problem
Caesar@100 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2024, 10:49 AM   #4
Site Team
 
Join Date: Oct 2009
Location: Arizona
Posts: 1,287
Default

It's possible that after you flushed the tank and replaced the anode that there was still rusty water in the lines. Assuming you haven't flushed them already. Just seems like the tank shouldn't rust that fast even if there wasn't an anode at all.

Otherwise My guess would be that the anode is not making proper electrical contact with the tank.
__________________
2011 Chevy Silverado Crew Cab 4X4
2009 210 WBS
Prodigy P3
LJAZ is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2024, 02:39 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: May 2012
Location: Near Toronto, Ontario Canada
Posts: 171
Default

Quote:
Originally Posted by Caesar@100 View Post
Hi everyone. We are having problem with water heater. When we got it home after buying it last summer we tried it and it heated water on gas ( electric no go). But hot water out of all faucets is brown rusty. Cold fine. I drained and blasted out tank with water multiple times. Just clear. Run hot rusty again. Any ideas??? Tank pooched? Kinda sucks no hot water for dishes and cant shower
Not sure sure of cause for the rusty water, but I recently had hot water with gas put not on hydro.

Turned out the over heat safety had been tripped (shown in picture) and the switch was broken in the off position.

New switch (not expensive) and voila!
Attached Thumbnails
water-heater.jpg  
__________________
2012 FF 214WSD and Equalizer WDH
2019 GMC Sierra SLT, Crew Cab, 4x4
DiverRick is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2024, 04:52 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 11
Default

Electric water heater element could be melted. If it's turned on and the tank is drained, that happens. Call the local tool rental place and rent a borescope to inspect the inside of the tank.
__________________

atwowheelguy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Fun Finder RV, Cruiser RV, or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 07:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
×